Olosz Ferenc: Egyenletek I.,II. (Feladatgyűjtemény, Megoldási módszerek)

Cikkszám: 877113
Olosz Ferenc: Egyenletek I.,II. (Feladatgyűjtemény, Megoldási módszerek)
Olosz Ferenc: Egyenletek I.,II. (Feladatgyűjtemény, Megoldási módszerek)
Cikkszám: 877113
4 300 Ft

Olosz Ferenc
Egyenletek

Az iskolai oktatásban gyakran visszatérő téma az egy ismeretlenes egyenletek megoldása a valós számok halmazán. Az egyenletek megoldásánál alkalmazható eljárásokat fokozatosan a különböző szinteken tanítjuk. A sok helyen és sok részletben tanult ismeretek szintéziséből fokozatosan alakul ki a tanulók egyenletmegoldó készsége. Aki az iskolai ismereteknél mélyebb betekintést szeretne nyerni az egyenletek csodálatos világába, annak nagyon sok könyv és folyóirat feladatát, írását kell, hogy tanulmányozza. E könyv abban szeretne segíteni, hogy akár megoldási módszerekre, akár valamely egyenletfajtára könnyen lehessen különböző szintű, változatos feladatokat találni, s ugyanakkor elméleti és módszertani megalapozást is adjon az egyenletek megoldásához. Ehhez több mint 1400 egyenlet áll az olvasó rendelkezésére.
A könyv első kötetében (I.-V. fejezet) található az egyenletekkel kapcsolatos elmélet, az egyenletmegoldás története és az egyenletmegoldáshoz szükséges függvénytani ismeretanyag. A hangsúly az egy ismeretlenes egyenletek megoldási eljárásainak bemutatásáre esik, de ötletadás szintjén a több ismeretlenes egyenletek megoldásával is itt foglalkozom.
A második kötet (VI.-VII. fejezet) egy feladatgyűjtemény, amelyben sorra megtalálhatók a középiskolában tanított (vagy tanítható) egyenlettípusok. Ebben a részben az egyenletmegoldás mellett helyet kaptak az egyenletekkel kapcsolatos más kérdések is. Megadtam minden feladat eredményét. A feladatok többségénél megoldási útmutató, a nehezebbeknél pedig a teljes megoldás megtalálható.
A feladatokat elsősorban Romániában megjelenő folyóiratokból és kevésbé ismert feladatgyűjteményekből válogattam, de más országokban megjelent érdekes feladatok is helyet kaptak.
A könyv első kötetét azoknak a diákoknak és tanároknak ajánlom, akik önképzéssel szeretnének elmélyedni az egyenletek megoldási eljárásaiban.
A feladatgyűjteményt nemcsak a kezdő, haladó és a matematikából jól felkészült tanulók használhatják, de a tanároknak is hasznos forrásanyag lehet a tanórákra és a szakköri tevékenységekre való felkészülésben.

a szerző

Méret: 22 cm x 16 cm
Oldalszám: I. kötet 364, II. kötet 197