Szántó András: Hódolat a cukrászoknak (Pesti alakok 1.)

Cikkszám: 668883
Szántó András: Hódolat a cukrászoknak (Pesti alakok 1.)
Szántó András: Hódolat a cukrászoknak (Pesti alakok 1.)
Cikkszám: 668883
3 200 Ft
Szántó András: Hódolat a cukrászoknak (Pesti alakok 1.)

Hódolat a cukrászoknak - Oroszy Sándor története

MIÉRT ÉPPEN CUKRÁSZAT ÉS MIÉRT ÉPPEN OROSZY SÁNDOR? Bevezetésként
Nagyon szeretem a finom cukrászsüteményeket, egész életemben kerestem és keresem az igazán jó cukrásztermékeket és lelőhelyeket. Az országban rengeteg cukrász van, aki jobbnál jobb produktumával, sőt nemzetközi sikerekkel is dicsekedhet.
Nemrég ettem például egy igazán kitűnő házi-krémest, olyat, amilyenre gyerekkoromból emlékszem. Az Astoria kávéházban voltam, és a cukrászuk csodákat művelt – ez a krémes olyan volt, amilyent elképzeltem. Hát ide most gyakrabban elmegyek. Amiről azonban írni akarok, az a múlt század egyik legendás cukrászmestere, aki a maga idejében híres volt, népszerű és sikeres volt, de az emlékezésekből kiszorították a mindent leelőző Kugler–Gerbeaud, az Auguszt, és újabban a Daubner és a Szamos cukrászatokat – méltán – dicsőítő cikkek, írások, emlékezések, történetek. Azt szeretném, ha ebbe a ragyogó sorba egyenrangúként felzárkózhatna Oroszy Sándor mestercukrász története is.
Ez a felzárkózás ugyanis már régen megkezdődött – például egy 1943-as hirdetésben a Cukrászok szaklapjában a Pavoni kávéfőző gyártó és forgalmazó cég felsorolta a referenciáit, a leghíresebb akkori budapesti cukrászdákat, ahol Pavoni eszpresszó-gépet használnak. Az Auguszt, Ravasz, Spelter, Hauer mellett az Oroszy cukrászda is szerepel a kiemelt példák között.
A másik érvem az, hogy Oroszy Sándor a mai napig „közöttünk él”, hiszen az orosz krémtorta az ő találmánya és máig nagyon népszerű süteményünk. A Dobos torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túros süteményekhez hasonlóan ez is élő személyhez, sőt cukrászmesterhez kapcsolódik, de az évek során elmaradt a név utáni i-betű. Mindenesetre az biztos, hogy a tortának semmi köze sincs az oroszokhoz.
A további írásokban is igyekeztem olyan cukrászok és cukrász-események történetét felidézni, amelyek a köztudatból és még a szakmatörténetből is kimaradtak, vagy éppen csak érintették őket a szakírók. Remélem, hogy az olvasó megtalálja majd az érdeklődésére számot tartó részeket a könyvben.