Róka Sándor: Szakköri kalauz Feladatgyűjtemény matematikából 3-4. osztályosoknak

Cikkszám: 415351
Róka Sándor: Szakköri kalauz Feladatgyűjtemény matematikából 3-4. osztályosoknak
Róka Sándor: Szakköri kalauz Feladatgyűjtemény matematikából 3-4. osztályosoknak
Cikkszám: 415351
2 750 Ft

Róka Sándor
Szakköri kalauz
Feladatgyűjtemény matematikából 3-4. osztályosoknak

Kétszáz évvel ezelőtt egy kislány, Sophie Germaine édesapja könyvtárában talált egy könyvet Arkhimédész regényes életéről. Szirakuza városát támadták a rómaiak, és a városlakók hosszú ideig sikeresen védekeztek. Ebben nagy segítségükre volt a matematikus-fizikus Arkhimédész, aki találmányaival megkeserítette a támadók életét.
Végül a rómaiak bejutottak a városba, és az utcákon gyilkolták egymást. Az egyik római katona rátalált Arkhimédészre, aki a földön ült, és geometriai ábrákat rajzolt a homokba, azt vizsgálta. A katona szólt hozzá, vitte volna a tudóst a római parancsnokhoz, de Arkhimédész nem foglalkozott a katonával, azt mondta neki: „Ne zavard köreimet!” Az elutasításra a katona dühös lett és leszúrta a matematikust.
A kis Sophie ebből nem azt a tanulságot vonta le, hogy „Ugye látjátok, hogy veszélyes dolog a matematikával foglalkozni.” A kislányt elvarázsolta a történet, azt látta ebből, hogy a matematika valami csodálatos világ lehet, ha az utcákon mindenki az életéért küzd, és közben Arkhimédész ezzel nem törődve egy matematikafeladaton töpreng. Ezek szerint a matematika problémái izgalmasabbak mindennél, a matematika a legvonzóbb dolog a világon. A kislányból felnőtt korára matematikus lett.
Talán ebből a feladatgyűjteményből is kiderül, hogy a matematika problémái izgalmasabbak mindennél, a matematika a legvonzóbb dolog a világon. A többszáz feladat között sokféle téma van, például rejtvények és mini sudoku, villámkérdések és számkeresztrejtvények, rákmódszer és szöveges feladatok.
A matematikai feladatok segítenek abban, hogy fejlődjön a gondolkodásmódod, a problémamegoldó képességed. Jó átélni a gondolkodás örömét, nagy élmény rájönni valamire. Bármi lesz is a szakmád, a hivatásod felnőtt korodban, hasznodra válik majd a logikus gondolkodás, a problémák ügyes kezelése.
Ha szereted a matematikát, akkor az felnőtt korodban is a hobbid lehet, és a hivatásod is. Az Egyesült Államokban egy álláskereső cég kétszáz szakmát osztályozott öt szempont alapján és ennek alapján összeállította a legjobb és a legrosszabb foglalkozások toplistáját. Az élen a matematikus szakma végzett főként a jó munkakörnyezet és az átlag feletti fizetés miatt. A legrosszabb foglalkozás a favágóké, ám az összeállítás szerint a hentesek, a taxisok, a mentősök munkája sem álom ... A húsz legjobb foglalkozásnak több mint a fele erősen a matematikára épül. (Írd be az internetes keresőbe: „Legjobb szakma a matematikus” – és erről többet megtudsz.)
Szeretünk versenyezni, és szeretnénk nyerni. Egy dolog van, ami nagy biztonsággal hozza a jó eredményeket: a rendszeres és intenzív felkészülés. Ugyanúgy, ahogyan a sportolók készülnek az olimpiára vagy a VB-kre. Másképp nem lehet, csodák nincsenek. Nehéz az elsők között elsőnek lenni. Néha a szerencse mellénk szegődhet, de aki nem készül intenzíven és folyamatosan, az az országos döntőkön lemarad az élmezőnytől. Ahogyan mondják, csak laza csuklóval lehet szépen hegedülni. A görcsös igyekezet visszább veszi a teljesítményt. A versenybiztonságot a rendszeres készülés garantálja, egy-két alkalom nem pótolja a felkészülést. A versenyekre lehet készülni, a versenyekre fel lehet készülni.
Ez a feladatgyűjtemény segíti a hónapokon át tartó felkészülést.
Hálásan köszönettel tartozom a könyv lektorának, Jakucs Erika tanárnőnek, aki lelkiismeretes és gondos munkájával sokat tett azért, hogy ez a feladatgyűjtemény jobb legyen.
Róka Sándor



Méret: 22 cm x 16 cm
Oldaszám: 246 oldal