Róka Sándor: Játékos Matematikaórák

Cikkszám: 373015
Róka Sándor: Játékos Matematikaórák
Róka Sándor: Játékos Matematikaórák
Cikkszám: 373015
2 200 Ft

Róka Sándor
Játékos Matematikaórák

Akkor lehet eredményesen tanítani a matematikát, ha a tanulók szeretik azt. Akkor szeretem meg a matematikát, ha az érdekes, izgalmas feladatokat kínál, amelyek kihívást jelentenek, ám azokat tudom kezelni, akár meg is oldom őket. Ezeknek a feladványoknak a megoldása élményekkel jár, örömet okoz. Jó érzés önállóan rájönni valamire.
A tanítás, és a matematikatanítás egyik legfontosabb feladata, hogy élményeket nyújtson. Matematikaórán a gondolkodás, a feladatmegoldás élményét. Ezek a játékok és játékos feladatok segítenek ebben: a tanulók sikerélményekhez juthatnak, érdekes feladványokkal matematikai tevékenységeket tudnak gyakorolni.
A játékok többsége olyan, hogy mi magunk is könnyen tudunk újabb feladványokat készíteni, variálhatjuk a játékokat, azokat könnyebbé vagy nehezebbé tehetjük. Elmondhatjuk azt, amit az egyik dal szövege: „Játszom egy gondolattal – játszik velem egy gondolat”. Egyik játék sincs kőbe vésve, bátran változtassunk rajta, tegyük jobbá. A korosztályi ajánlások csak segítő javaslatok, eltérhetünk tőle.
A kétszemélyes játékokat játszhatják a padtársak, vagy játszhatja közösen az osztály két csapatban, például fiúk a lányok ellen.
Aki kedvet kapott a kétszemélyes játékokhoz, illetve különben is érdeklik ezek a játékok, sok hasznos olvasnivalót talál a következő könyvben: Katz Sándor: Játékos matematika, (ZALAMAT Alapítvány, 2016). Közel száz játék van Katz tanár úr könyvében, a játékok matematikai hátterének elemzésével, és a játék nyerő stratégiájával. Kiváló gyűjtemény, jó szívvel ajánlom.
A mi játékaink inkább populárisak. Én ezek közül több játékot is játszottam matematika iránt közömbös gyerekekkel délutáni Tanoda-foglalkozásokon, és a gyerekek élvezték a játékokat.
Bízom abban, hogy mindenki talál érdekes és hasznos játékokat ebben a könyvben.
Ha az Olvasó valamelyik játékot tovább gondolja, vagy felmerül valamilyen kérdés, én örülök, ha megírja azt nekem a roka.sandor.58@gmail.com címre.
Róka Sándor


Méret: 22 cm x 16 cm
Oldaszám: 192 oldal